Földgáz ár grafikon (holland TTF gáztőzsde)

Aktuális földgáz világpiaci ár és árfolyam grafikon

Gáz tőzsdei ára (Hollandia, TTF, megawatt/óra)

Az elemzői grafikon megtekintéséhez keresse fel a weblapot nagyképernyős eszköz segítségével.

Földgáz

A földgáz szénhidrogén alapú gyúlékony gáz. Főbb összetevői a metán (97%), etán, propán, bután, CO2. Elégetésekor jelentős mennyiségű energia szabadul fel, így az emberiség több ezer éve (nem megújuló) energiaforrásként használja. Tiszta formájában színtelen és szagtalon, de etántiollal szagosítják a könnyebb felismerés érdekében.
Elégetésekor nagy mennyiségű CO2 keletkezik.
A földgáz felrobbanhat, ha a levegővel keveredik.
A kőolajhoz hasonlóan évmilliókkal előtt élt állatok és növények bomlása során keletkezett és általában kőolaj lelőhelyeken található meg. A legnagyobb lelőhelyek Oroszországban, Kelet-Európában, Norvégiában, a Közel-Keleten és egyes afrikai országokban találhatók. A palagáz forradalom eredményeként az USA is jelentős kitermelővé vált és a cseppfolyósított földgáz exportja is felfutóban van.
Magyarországon is folyik kitermelés, de behozatalra is szorulunk (az importált mennyiségről itt talál grafikont). Ennek egy részét a lakosság fűtésre használja, másik része erőművekben kerül felhasználásra (pl. Dunaújváros, Tiszaújváros, Százhalombatta). A földgáz behozatal nagy része származik Oroszországból, így a földgáz árára hatással van a rubel árfolyama is.

A zsanai gázkitörés 1979-ben.

Hirdetés

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up