Ethereum árfolyam [aktuális ETH árfolyam grafikonnal]

A grafikon a BITFINEX által szolgáltatott aktuális Ethereum / dollár árfolyamot jeleníti meg. Az elemzői grafikon jobb felső sarkában, a fényképező ikon alatt kiválaszthat más ellenértéket is, akár például forintot.

Az Ethereum alapjai

Az Ethereum egy olyan blockchain-alapú, nyílt forráskódú platform, amely lehetővé teszi az úgynevezett "smart contract" (okos szerződés) létrehozását és futtatását. A smart contract egy olyan program, amely automatikusan teljesíti a feltételeket, amikor elérkezik egy adott időpont vagy esemény. Az Ethereum egy kriptovaluta, amely az Ether (ETH) néven ismert, és amelyet a platformon futtatott smart contractok futtatásához használnak.

Az Ethereum fejlesztése

Az Ethereum projektet Vitalik Buterin, a Bitcoin Magazin egykori főszerkesztője kezdte el 2014-ben. Az Ethereum első bétaverziója 2015-ben jelent meg, és azóta több verzió látott napvilágot, köztük a Metropolis és a Serenity. Az Ethereum 2.0, amely a Serenity része, jelentős módosításokat hoz a hálózat biztonságában és skálázhatóságában, valamint a Proof of Stake (PoS) algoritmus bevezetését jelenti a Proof of Work (PoW) helyett.

Az Ethereum használata

Az Ethereum lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy létrehozzanak és futtassanak okos szerződéseket a platformon. Az okos szerződések lehetővé teszik a pénzügyi tranzakciók automatizálását, a decentralizált alkalmazások (dApp-ok) létrehozását és a tokenek létrehozását. A tokenek olyan digitális eszközök, amelyeket az Ethereum blockchainen keresztül lehet elküldeni és fogadni.

Mi a különbség az Ethereum és a Bitcoin között?

A Bitcoin egy kriptovaluta, amelyet elsősorban a tranzakciókra használnak, míg az Ethereum egy platform, amely lehetővé teszi okos szerződések futtatását és a tokenek létrehozását.

Mi az a Proof of Stake (PoS)?

A Proof of Stake (PoS) egy olyan algoritmus, amely a blockchain hálózat biztonságának biztosítására használja a rendszerben lévő tokeneket. A PoS-ban a hálózat biztonságát biztosító "befektetők" (vagy "validátorok") a hálózatban található tokenek arányában vesznek részt a blokklánc biztonságának garantálásában. Az Ethereum 2.0 tervezett bevezetése a Proof of Stake (PoS) algoritmust használja a Proof of Work (PoW) helyett, ami javítja a hálózat skálázhatóságát és csökkenti a energiaigényét.

Mi a Decentralized Autonomous Organization (DAO)?

A Decentralized Autonomous Organization (DAO) egy olyan decentralizált szervezet, amely az Ethereum blockchainen fut, és amelynek működését okos szerződések vezérlik. A DAO-k önigazgatóak, és a tagok szavazataik alapján döntenek a szervezet ügyeiről.

Milyen alkalmazások futnak az Ethereum hálózaton?

Az Ethereum hálózaton számos alkalmazás fut, például decentralizált pénztárcák, pénzügyi tranzakciók automatizálása, játékok, pályázatok, és még sok más.

Mi a Gas?

A Gas az Ethereum hálózat által használt díj, amelyet a smart contractok futtatásához és tranzakciók végrehajtásához kell fizetni. A Gas ára az Ethereum árával együtt változik, és az adott tranzakció vagy smart contract futtatásának mértékétől függ.

Mi a ERC-20 token?

ERC-20 egy olyan szabvány, amelyet az Ethereum hálózatán futó tokenekhez használnak. Az ERC-20 szabvány meghatározza a tokenek alapvető tulajdonságait és működését, beleértve a tokenek küldését és fogadását, a számláló és a korlátok kezelését.

Mi a Non-Fungible Token (NFT)?

A Non-Fungible Token (NFT) egy olyan token, amely egyedi és nem cserélhető más tokenre. Az NFT-k lehetővé teszik a digitális javak tulajdonjogának nyilvántartását és kereskedelmét az Ethereum hálózatán.

Mi a DeFi?

A DeFi (Decentralized Finance) egy olyan trend, amely a decentralizált technológiák használatával hozza létre a pénzügyi szolgáltatásokat. A DeFi az Ethereum hálózatán fut, és lehetővé teszi a pénzügyi tranzakciók automatizálását, a pénzügyi eszközök tokenizálását és a pénzügyi alkalmazások létrehozását.

Mi a Uniswap?

A Uniswap egy decentralizált csere, amely az Ethereum hálózatán fut, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy tokeneket cseréljenek egymás között automatikusan, anélkül, hogy közvetítőre lenne szükség.

Mi az a DAO hack?

A DAO hack egy biztonsági incidens volt 2016-ban, amikor egy támadó átvette a Decentralized Autonomous Organization (DAO) egy részét, és elvitte az Ether-t, amelyet a DAO birtokolt. A hack után az Ethereum fejlesztői úgy döntöttek, hogy visszaállítják az összes Ether-t a hack által érintett felhasználóknak, ami egy hard fork-ot eredményezett, ami létrehozta az Ethereum Classic-ot (ETC) és az Ethereum-ot (ETH). A DAO hack jelentősen hozzájárult a blockchain biztonsági kérdéseinek tudatosságához és az okos szerződések biztonságának javításához.

Mi az a Solidity?

A Solidity egy programozási nyelv, amelyet az Ethereum hálózatán futó okos szerződések létrehozására használnak. A Solidity hasonló a JavaScript-hez, és lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy létrehozzanak és futtassanak okos szerződéseket az Ethereum hálózatán.

Mi az a Gas Limit?

A Gas Limit az Ethereum hálózatban fizetendő díj maximuma, amelyet egy adott tranzakció vagy smart contract futtatásához kell fizetni. A Gas Limit a tranzakciók sorrendjét határozza meg a hálózatban, és csökkenti a túlterhelés kockázatát.

Mi a Geth?

A Geth egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csatlakozzanak az Ethereum hálózathoz, és részt vegyenek a tranzakciók végrehajtásában és a blokklánc fenntartásában. A Geth egy command line interface (CLI) eszköz, amelyet a fejlesztők használnak az okos szerződések futtatásához és a hálózatban történő műveletek végrehajtásához.

Ez az oldal kisméretű képernyőre optimalizált változata. Az elemzői grafikon megtekintéséhez keresse fel a weblapot nagyképernyős eszköz segítségével.

Hirdetés

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up