Kuna árfolyam grafikonnal HRK

Ez az oldal kisméretű képernyőre optimalizált változata. Az elemzői grafikon megtekintéséhez keresse fel a weblapot nagyképernyős eszköz segítségével.

2023. január 1.-től a Horvát Köztársaság pénzneme az Euró.
2022. december 31.-ig a hivatalos pénznem a kuna volt (rövidítése kn vagy hrk), melynek váltópénze a lipa.
Kibocsátója a Horvát Nemzeti Bank ( hnb.hr )
Horvát Kunát rövidhetik még HRK -nak is, az aktuális középárfolyam jelzésére használják a HRK/HUF jelölést is.

Kuna bankjegyek

A kuna bankjegyeken csak államférfiak láthatók, sehol egy nő. Persze néhányuk írt verseket is, de két kivétellel nem ezért kerültek a bankjegyekre. Nézzük melyik bankjegyen ki látható:

5 kuna
5 kuna. Zrínyi Péter horvát bán, II. Rákóczi Ferenc nagyapja, Zrínyi Ilona apja., Frangepán Ferenc Kristóf, a Wesselényi féle összeesküvés vezetőinek egyike. A másik oldalon Varasd óvárosának képe található.
10 kuna
10 kuna. Juraj Dobrila, római katolikus püspök. A horvát nyelv használatának támogatója. A hátoldalon a pulai colosseum rom látható.
20 kuna
20 kuna. Gróf Josip Jelačić Bužimski, igen ez az a Jellasics. Horvátországban nemzeti hős hadvezér, nekünk a pákozdi csata vesztese. A hátoldalon Vukovár látképe.
50 kuna
50 kuna. Ivan Gundulić, költő, író. A hátoldalon Dubrovnik képe.
100 kuna
100 kuna. Ivan Mažuranić, politikus, de ő költőként egy eposzával is maradandót alkotott. A hátoldalon Szt. Vitus temploma Fiumében.
200 kuna
200 kuna. Stjepan Radić, a Horvát Parasztpárt első elnöke, Horvátország függetlenségért küzdött. Hátoldal Eszék Tvrđa.
500 kuna
500 kuna. Marko Marulić, költő. Hátoldal Split, Diocletianus palotája.
1000 kuna
1000 kuna. Ante Starčević, politikus, Horvátország függetlenségért küzdött . Hátoldal I. Tomiszláv az első horvát király szobra és a zágrábi Mária Mennybemenetele Székesegyház.

Mit jelent a kuna szó?

A kuna horvátul nyestet jelent. A pénz azért kapta ezt a nevet mert amikor a terület még római provincia volt az adókat nyestbőrben kellett megfizetni. A nyestbőradót kunovinának hívták. A középkori Horvátország saját pénzén is a nyest volt látható erre visszavezethetően.

Mit jelent a lipa szó?

A lipa horvátul hársat jelent. A hársfákat előszerettel ültették a piacok köré az Osztrák-Magyar Monarchiában az 1800-as évektől. Valószínűleg ehhez köthető a váltópénz elnevezése, talán a piaci asztalokra hullott hársvirágok között megbújó aprópénzre utalhat. Az érméken növények és állatok láthatók (kukorica, szőlő, tölgy, dohány, olajfa, fülemüle, tonhal, medve). Érdekesség, hogy a neveket a páratlan években horvátul, a páros években latinul írják az érmékre.

A kuna története

Horvátország történetében sok féle pénzt használtak. A terület önállósági fokától függően hosszú időszakokon keresztül más országok pénze volt az általános fizetőeszköz. A függetlenség rövidebb időszakaiban saját pénzt is vertek, illetve adtak ki. 1255 és 1384 között a horvát bán saját pénzt veretett, melyen a nyest volt a díszítés. Ez tekinthető a kuna középkori elődjének.
1941-ben a Független Horvát Állam már kuna néven váltotta le a jugoszláv dinárt (1:1 árfolyamon). Ezt nem használták sokáig, mert 1945 júniusában felváltotta az új jugoszláv dinár (1 dinár : 40 kuna árfolyamon).
A most használt kuna 1994 júniusától lett hivatalos fizetőeszköze Horvátországnak. Ismét csak a dinárt váltotta, de ebben az esetben 1 kuna : 1000 dinár árfolyamon.
A hivatalos tervek szerint a kunát 2024-ben váltja le az euró.

Mi mozgatja a kuna árfolyamát?

A kuna árfolyama erősen kötődik az euróhoz, de nyáron a nyaralók által gerjesztett kereslet miatt kis mértékben erősödhet a pénzváltóknál a forinthoz képest.

Euro vagy kuna? Mit vigyünk a nyaralásra?

Szerintem a kuna minden szempotból jobb döntés. Érdemes alaposan szétnézni a pénzváltók árfolyamait vizsgálva és időben megvenni a nyaralásra szánt kunát. Tartaléknak vihetünk eurót hiszen azt is mindenhol elfogadják, de a helyi váltásnál könnyen kaphatunk előnytelen árfolyamot. Egyes cikkek a bankkártya használatot favorizálják, de olvastam már olyan számításokat ahol előnytelenebbnek találták a kunához képest. Ez valószínűleg kártyafajtától és banktól is függ érdemes megnézni a pénzintézet tájékoztatóit. Ha például a tranzakciókat nem közvetlenül váltják, hanem euró vagy dollár közbeiktatásával, akkor elkezdhetünk gyanakodni, hogy nem jártunk jól.

Hirdetés

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up