Bitcoin árfolyam (aktuális BTC/USD árfolyam)

Az elemzői Bitcoin árfolyam grafikon megtekintéséhez keresse fel a weblapot nagyképernyős eszköz segítségével.

Mi a Bitcoin?

A Bitcoin egy digitális platformon létező fizetőeszköz, más néven kriptovaluta. Méghozzá a kriptovaluták közül is a legelsőként létrehozott. Megjelenése óta sok hasonlót készítetek pl. Ethereum, Ripple.
Az üzemeltetéséhez szükséges szoftvereszközök nyílt forráskódú rendszerrel vannak megvalósítva (A Bitcoin forráskódját megtalálhatja a Github-on : A Bitcoin forráskódja). A szoftver nevét nagy B-vel, míg magát a fizetőeszköz nevét kis b-vel írjuk. Az első (Genesis) blokkot 2009. január 3-án hozták létre, innentől számíthatjuk a létezését. A bitcoin mögött nem áll nemzeti bank vagy egy állam, hanem egy peer-to-peer hálózat csomópontjai között elosztott adatbázis (blokklánc) és egy nem megváltoztatható szoftver garantálja az elérhetőséget és a megbízhatóságot. A függetlensége miatt ISO kódja sincs, de a BTC rövidítéssel szoktak rá hivatkozni. A bitcoinból véges mennyiség áll rendelkezésre (max. 21 000 000), ennek bányászata folyamatos történik, de egyszer csak elfogy és akkor csak a már forgalomban lévő coinok használhatók. A bitcoinnal történő fizetés, azaz a bitcoin átruházása elvileg ingyenes.
Hivatalos weboldala: bitcoin.org
Közösségi oldalak :
Bitcoin subreddit
A Bitcoin Twitter csatornája
A Bitcoin Facebook oldala

Ki hozta létre a Bitcoint?

Létrehozója egy Satoshi Nakamoto álnevet használó programozó vagy inkább valószínűleg egy fejlesztő csoport. Ezt a rejtélyt sokan próbálták megfejteni, de egyelőre nem sikerült vagy legalábbis a széles nyilvánosság nem ismeri. A fejlesztéshez szükséges ismeretek megléte behatárolhatja a lehetséges programozókat, és ez alapján jó pár név szóba került: Craig Wright, Nick Szabo (itt is egy magyar), Hal Finney, Dorian Nakamoto.

Mi az a bitcoin pénztárca?

A bitcoin tulajdonosok egy pénztárcafájlban tartják a tulajdonuk igazolásához szükséges információkat. A pénztárcafájl szinte bárhol tárolható, az Agymenőkben pl. egy pendrive-on volt. A pénztárcafájl kezeléséhez számos szoftver áll rendelkezésre. A pénztárca jelszóval védett. Stefan Thomas San Francisco-i programozó elfelejtette ezt a jelszót, így most nem fér hozzá 240 millió dollárnyi bitcoinjához. Valamikor 2010 körül készített egy oktató videót a bitcoinról amiért 7002 bitcoint kapott, ami akkor még nem ért sokat. Ezért el is feledkezett róla, csak akkor jutott eszébe, amikor már egy komolyabb vagyonért adhatná el. A jelszava viszont nem jutott eszébe, a legutóbbi hírek szerint 10 -ból 8 próbálkozáson túl van…

Hogyan történnek a pénzmozgások?

A tulajdonosok bitcoin címekkel rendelkeznek, melyek segítségével történhetnek a pénzmozgások. Minden mozgás nyilvános, de a bitcoin cím alapján nem azonosítható a tulajdonos személye. Ha egy címmel valamilyen tranzakciót végeztek, a rendszer új címet oszt ki, ezzel segítve az anonimitás megőrzését. Blockchain kereső: blockchair.com

Mennyi a bitcoin árfolyama?

A Bitcoin dollárral és más kripto pénzekkel szembeni árfolyamát több tőzsde is jegyzi és számos kereskedőnél lehet árura vagy szolgáltatásra váltani. Az oldal tetején látható grafikon a bitcoin – USD pár Bitfinex szerinti középárfolyamát mutatja. Ez nem minősül ajánlatnak és mivel harmadik féltől származik, a helyességért nem vállalunk felelősséget. Egy konkrét tranzakció során vételi és eladási árként a közvetítőtől függő, ettől eltérő árat kaphatunk.

Mennyire kockázatos a Bitcoin?

A Magyar Nemzeti Bank szerint kockázatos:

„A Magyar Nemzeti Bank véleménye szerint egyes fizetésre használható virtuális eszközök (így különösen a Bitcoin) sokkal kockázatosabbak, mint a felhasználók által már jól ismert elektronikus fizetési megoldások (pl. bankkártya, elektronikus pénz, stb.). Nincs ugyanis kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá, nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályok. Az MNB felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy legyenek rendkívül körültekintőek, fokozott óvatossággal járjanak el, mielőtt ilyen eszközöket, például Bitcoint használnak.” Forrás: mnb.hu

A főbb kockázatok a következők lehetnek:

  • - Az alapszoftver hibája vagy feltörése. Bár eddig ilyesmi nem történt, a lehetőség mint minden szoftvernél adott. A feltörhetőség szempontjából reális veszélyt jelent a kvantumszámítógépek megjelenése, amely a rendszer összeomlásához vezethet.
  • - A kiegészítő szoftverek problémái. Pl. a pénztárca appok vagy a kereskedők rendszereinek hibáin keresztül hackerek ellophatják a felhasználók bitcoinjait.
  • - Közvetítők, brókerek kockázata. Ez megegyezik a hagyományos tőzsdézésnél már sokszor látott kockázattal, amikor a brókerek szándékosan vagy gondatlanságból megkárosítják ügyfeleiket vagy csődbe mennek.
  • - Árfolyam kockázat. Ez is a hagyományos eszközöknél már ismert fogalom, de a kriptodevizák még inkább hajlamosak hatalmas kilengésekre.

Mi a Bitcoin bányászat?

A Bitcoin bányászat a Bitcoin hálózat biztonságának biztosítására szolgáló folyamat, amelyben a felhasználók új Bitcoin-okat hoznak létre a hálózatban végrehajtott tranzakciók hitelesítésével.

Mi a Bitcoin privát kulcs?

A Bitcoin privát kulcs egy olyan bizalmas információ, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek és tranzakciókat végrehajtsanak a Bitcoin számlájukon.

Mi a Bitcoin publikus kulcs?

A Bitcoin publikus kulcs egy olyan információ, amelyet a felhasználók nyilvánosan megoszthatnak, és amely lehetővé teszi más felhasználók számára, hogy tranzakciókat küldjenek a Bitcoin számlájukra.

Mi a különbség az Bitcoin és a Ethereum között?

A Bitcoin egy kriptovaluta, amelyet elsősorban a tranzakciókra használnak, míg az Ethereum egy platform, amely lehetővé teszi okos szerződések futtatását és a tokenek létrehozását.

Bitcoin váltó, forint és egyéb pénznemek

A megjelenített adatok csak tájékoztató jellegűek.

A Bitcoin Genesis blokkjának részlete.

Hirdetés

Érdeklik a bankbetétek, befektetési alapok és az államkötvények?

Iratkozzon fel a jokamat.hu hírlevelére! Kéthetente küldünk egy rövid összefoglalót az aktuális kamatokról és hozamokról.

Minden javaslatot, észrevételt szívesen látunk!

keyboard_arrow_up